Onze Robotbouwers in actie.
Lego Laarbeek is nu enkele maanden bezig. Een aantal bouwers komen regelmatig terug om aan hun Robot te werken. Ze zijn allemaal begonnen met de Lego Mindstorms EV3 Home Edition. Hier vallen meerdere Robots onder. De bouwers maken zelf hun keuze welke
Robot ze willen gaan maken. Na het bouwen volgt het programmeren. Het wordt voor hen steeds duidelijker hoe de Robot in elkaar zit en wat de functies van de verschillende sensoren zijn. Daarna leren ze ook hoe de snelheid en functies van de Robot aan te passen zijn. Dat helpt hen ook bij het uitvoeren van de opdrachten.
Later komt het programma van de Lego Mindstorms Education EV3 erbij. Uiteindelijk worden onze bouwers steeds zelfstandiger. 
Wij laten zelf ook meerdere voorbeelden zien, zodat het voor onze Robotbouwers gemakkelijker is om een keuze te maken. 

Woensdagmiddag 2 januari komt Jens zijn Robot afbouwen. We herhalen de eerste missie van de Track3r. Hij weet nog precies hoe het werkt. Dit betekent dat hij aan de andere missies kan beginnen. Het lukt hem om de Robot helemaal af te bouwen en hij kan hem ook alle missies uit laten voeren. Wat is dit super. Nu mag hij een keuze maken voor een andere Robot.
Wie kiest hij voor de volgende keer? Dat houden we nog even geheim.

Inmiddels hebben zowel Jens als Thijs een andere Robot uitgekozen om te bouwen. Ze zijn volop bezig met de Gripp3r en de Spik3r.
Zelf hebben we ook nieuwe Robots gebouwd. Het zijn onze nieuwe huisdieren, de Znap en de Puppy. Deze honden voeren
verschillende opdrachten uit.

Zondag 20 januari bouwt Jens zijn Robot de Gripp3r af. Na het programmeren ontdekt hij dat de uitvoering van de opdrachten best moeilijk is. De Robot verplaatst zich snel en de Grijper werkt ook effectief. Daardoor worden de spullen, die verplaatst worden, weleens omgeduwd. We lossen het op door de snelheid van de Robot aan te passen. Dit doen we door de motoren opnieuw te programmeren. Dit is de juiste oplossing en te zien op de volgende foto's.  

Inmiddels heeft Jens al een keuze gemaakt voor de R3ptar, dit is de slang. Hij begint meteen met bouwen en maakt de staart.
Aan het einde van de week komt hij terug om er verder aan te werken. Het lukt hem dan om de eerste missie af te krijgen. De R3ptar glijdt al kronkelend over de vloer. Met missie 2 werkt hij over een paar dagen verder. Jens verraste ons vandaag met een zelf gemaakt kunstwerk. Bedankt Jens! We zoeken er een speciale plaats voor en hij is op deze pagina ook al te zien.

De R3ptar van Jens is nu helemaal klaar. Hij ziet er prachtig uit. Bij het programmeren heeft Jens zelf de parameter aangepast, zodat de slang nu heel sierlijk beweegt en aanvalt.

Thijs heeft verder aan de Spik3r gebouwd. Het insect heeft nu zes poten en beweegt zich statig over de oppervlakte.

De LEGO Laarbeekbouwers hebben een Robot gebouwd die de Rubiks Cube oplost. De inspiratie hebben we van MindCub3r.
We hebben de Robot een eenvoudige opdracht gegeven. Maar hij lost iedere opdracht op, hoe moeilijk het ook is. Zie hieronder het
filmpje en geniet ervan...

 

Ondertussen bouwen we maar verder. De volgende Robot, Bobb3e! is ook klaar. Dit is een heftruck die ons helpt met het oppakken,
vervoeren en lossen van verschillende zaken. Ook bij deze Robot hebben we een kleine aanpassing gedaan, zowel bij het bouwen als het programmeren. We zijn nu heel tevreden over de prestaties die Bobb3e! ons laat zien. 

Op de volgende foto's is te zien dat er nog een Robot is gebouwd. Dit is Gyro Boy. Door middel van de Gyro Sensor kan deze Robot zijn evenwicht bewaren, zoals dat bij het bewegen op een Segway gebeurt. Deze Robot steunt bij stilstand op een standaard waar
verschillende kleuren in zitten. Bij de kleur rood stabiliseert de Robot. Bij blauw maakt hij een draai, met de klok mee. Bij geel draait de Robot tegen de klok in. Bij groen rijdt hij vooruit en bij wit rijdt Gyro Boy achteruit. De arm met de Ultrasonic Sensor doorbreekt het programma. 

Jens heeft een nieuwe Robot uitgekozen om te bouwen. De eerste start van de Dinor3x is al snel gemaakt. Als vaste Robotbouwer van LEGO Laarbeek heeft hij zijn eigen bouwsteen om hier te gebruiken. Inmiddels is de Dinor3x al helemaal afgebouwd. Hij heeft een
markante kop en mooie staart gekregen. Gewoon een bouwwerk om supertrots op te zijn. De Robot is nu ook geprogrammeerd. Hij loopt zowel vooruit als achteruit. Wanneer je met je hand voor zijn kop beweegt, maakt hij geluid, beweegt hij achteruit en maakt hij daarbij ook bochten.

LEGO Laarbeek is nu bezig met de Cuckoo Clock, een koekoeksklok. Dit is een Robotremix, een combinatie van de helikopterdoos en de Lego Mindstorms EV3 Home Edition. De eerste twee missies zijn volbracht. Dit betekent niet alleen dat de klok gebouwd is, maar ook de tijd aangeeft. De koekoeksvogel klopt tegen de deurtjes, komt naar buiten en maakt geluid. Heel leuk dus. We zijn er nog niet klaar mee. Er volgen nog twee missies. Maar de eerste foto's volgen hier.

Inmiddels zijn we met de missies 3 en 4 ook klaar. Bij missie 3 wordt er nog druk gebouwd. Er worden een hamer en een auto gebouwd. Aan de achterkant van de klok wordt de hamer bevestigd. De hamer komt neer op de activeringsschakelaar van het alarmvoertuig. Door je hand voor de infraroodsensor te bewegen, activeer je het alarm en gaat het alarmvoertuig rijden. De auto schiet onderweg ook drie ballen af. Bij missie 4 wordt niet meer gebouwd. Alle functies worden er samen gevoegd. Dan worden de klok, de koekoeksvogel en de alarmfuncties gebruikt.

Jens heeft de EV3game als nieuwe Robot uitgekozen. Inmiddels is deze Robot helemaal afgebouwd, klaar met het programmeren en gebruiksklaar. Robot EV3game is een spel dat te vergelijken is met het spel "balletje balletje". Onder de middelste band leg je een rood balletje. Daarna duw je op de rode knop, dat is de druksensor. Zo worden de twee motoren in beweging gezet. Zij draaien de banden door elkaar. De snelheid is in te stellen met de afstandsbediening.
Na het draaien geef je door waar het balletje ligt. Ook daarvoor gebruik je de afstandsbediening. De motoren draaien de uitgekozen band naar het midden. En daar wordt de band opgetild. Als je keuze goed is, wordt dat met geluid beloond. Wanneer het balletje
ontbreekt, hoor je dat ook aan het geluid. Je keuze was dan niet goed. Maar je kunt altijd weer opnieuw spelen. Het is heel erg leuk.

LEGO Laarbeek is ook muzikaal druk bezig geweest. Er is een elektrische gitaar gebouwd. Het is de El3ctric Guitar. Hij leunt staande op een standaard. Deze Robot is ook geprogrammeerd. Hij speelt een deuntje als er op het grijze asje wordt geduwd. Door de zwarte
hendel naar beneden te duwen komt er een trilling in de muziek. Door de afstand tot de bewegingssensor te veranderen, veranderen de tonen. Wederom een leuke bezigheid.

Alweer is er door LEGO Laarbeek een nieuwe Robot gebouwd. De Walkingwagon is onze nieuwe aanwinst. We hebben deze Robot met zijn bestanden op internet gevonden. Hij is met behulp van het Digital Designer Programma gemaakt. Bij het werken met dit programma moeten we goed na blijven denken. Soms worden er onderdeeltjes getoond, die al eerder geplaatst dienden te worden. Met wat logisch nadenken en vooruit kijken is het ons wel gelukt. Bij het starten van deze Robot, staat de Walkingwagon in de slaapstand.
Als de bouwers geluid maken wordt de Walkingwagon wakker en begint hij te lopen. Wanneer de afstandsensor een object nadert,
verandert de Robot van richting. Daarna vervolgt hij zijn weg. Wat een leuke Robot om even mee te spelen.

Onze Laarbeek Robotbouwers kunnen inmiddels ook de Rac3 Truck bouwen. Afhankelijk van de programmering kan deze Robot met of zonder afstandsbediening zijn opdracht uitvoeren.

Nu de vakantie voorbij is, gaat LEGO Laarbeek weer volop bouwen. Wij zijn in de vakantie naar China geweest. In Shanghai hebben we de LEGO STORE bezocht. Wat is dat een mooie grote winkel. Kijk maar naar de foto's hieronder.

LEGO Laarbeek heeft de Drakenbootrace aangeschaft. Op het glazen tafelblad lijkt het of de boten in het water liggen. Dit is niet het
geval. De Drakenboten kunnen niet varen, maar wel rijden. 

LEGO Laarbeek heeft het boek The Lego Mindstorms EV3 Discovery Book ontdekt. Dit boek geeft veel informatie over het bouwen en programmeren van Robots. De tekeningen en omschrijvingen, die nodig zijn bij het bouwen, zijn heel duidelijk. Wij hebben de Robot LAVA R3X uitgekozen om te bouwen. Wat is dit een leuke Robot. Hij loopt op twee benen en wordt daarbij gestuurd door de bouwsteen. Door het gebruik van de middelgrote motor beweegt het hoofd heen en weer, van links naar rechts en weer terug. Ook zijn armen
bewegen. Deze Robot reageert op zijn omgeving door het gebruiken van de  bewegings- en kleurensensor. Als de bewegingssensor een obstakel ziet, maakt LAVA R3X tijdens het lopen een draai naar links. Hij roept daarbij "Detected". Na het schudden van zijn
rechterhand, stopt deze Robot met lopen. Hij begroet je met "Hello, goodmorning" en loopt daarna verder. Wat een leuke bezigheid op een regenachtige dag.

Alweer een nieuwe Robot door LEGO Laarbeek gebouwd. Het is de EV3D4. Deze Robot is gebaseerd op R2-D2 uit Starwars, die voor velen wel bekend is. Deze Robot kan met je communiceren, je overal volgen en je kunt hem door de hele kamer laten bewegen. Je maakt daarbij gebruik van de afstandsbediening. Deze is uitgebouwd en lijkt op een ruimteschip. En dat allemaal door het brede scala aan gedragingen die gemakkelijk geprogrammeerd of uitgebreid kunnen worden met de EV3-software. Hieronder zie je de foto.

Ook in 2020 biedt LEGO Laarbeek weer Mindstorms EV3 Home aan. Met hulp van LEGO Education worden de Robots gebouwd. Bij het programmeren gebruiken we het nieuwe programma dat Lego aanbiedt. En................het werkt alweer fantastisch. Hieronder volgen de foto's die bij de eerste missie van Robot Track3r horen.

LEGO Laarbeek maakt reclame voor de Robotbouwers. Er zijn al verschillende enthousiaste LEGO-liefhebbers geweest. Ze bouwen hun eerste Robot uit de MINDSTORMS Home Edition, de Track3r. Onze jongste Robotbouwers zitten in groep 3 en 4 van de basisscholen.
Ze komen niet alleen uit Laarbeek, maar zelfs ook uit Brouwhuis. Een vaste Robotbouwer heeft zijn of haar eigen bouwsteen. Hierop staat hun voornaam.

Na drie bezoeken aan LEGO Laarbeek heeft Robotbouwer Sebas zijn Robot de Track3r niet alleen helemaal afgebouwd, maar ook alle missies uitgevoerd. Helemaal geweldig toch? Hij is ook zo enthousiast dat hij meteen een andere Robot uitkiest. Hij begint aan de
Kleurensorteerder en deze grote Robot is 19 maart ook al klaar.

Sebas heeft een certificaat ontvangen, omdat hij twee Robots helemaal afgebouwd heeft. Inmiddels is hij fanatiek aan de volgende
Robot begonnen. Zijn keuze viel op de EV3rstorm en het eerste gedeelte is al af. Ev3rstorm verplaatst zich met zijn rupsbandbenen. Er staan nu twee grote Robots te wachten om afgebouwd te worden.

Vrijdag 10 april heeft Sebas verder aan Robot de Ev3rstorm gebouwd. De tweede missie is nu al klaar. Na het bouwen en programmeren van de schouderpartij en rechterarm, lukt het Sebas om de Ev3rstorm in actie te laten komen. Wanneer hij op de druksensor duwt, wordt de Ev3rstorm wakker. Hij opent zijn ogen en gaat bewegen. Na een volgende druk op de rode knop, stopt deze actie. De Ev3rstorm sluit zijn ogen, valt weer in slaap en begint te snurken. Natuurlijk kan dit herhaald worden. En wat leuk om te zien hoe een jonge Robotbouwer dit helemaal zelfstandig kan doen.

Donderdag 23 april bouwen we verder aan de Ev3rstorms. Sebas begint met de derde missie. Hij bouwt de linkerarm, waarbij deze
Robot een snelroterend driebladszwaard krijgt. Sebas gebruikt de kleurensensor, die ervoor zorgt dat Ev3rstorm het donker vermijdt en aanvalt wanneer er op de tastsensor wordt gedrukt. Bij de vierde missie bouwt hij het hoofd van deze Robot, die het infraroodbaken heeft. Zodra er iets te dichtbij komt, valt de EV3rstorm aan. Bij de vijfde missie krijgt de Ev3rstorm de zware bazooka in zijn linkerarm. Robot Ev3rstorm wordt op afstand met het infraroodbaken bestuurd. Sebas schiet met de zware bazooka met behulp van de tastsensor en de kleurensensor. Daarna heeft Sebas een traktatie verdiend. Daarom start hij Doriens Snoepmachine.

Op 30 april maakt Sebas de Ev3rstorm af. Bij de zesde missie bouwt hij de afstandsbediening verder af. Zo ontstaat de Wheeler. Na het programmeren gaat de Ev3rstorm op zoek naar de Wheeler. Met gebruik van de infraroodsensor richt en schiet hij met de zware bazooka op de Wheeler. Opnieuw een Robot gebouwd om trots op te zijn.
Deze super-enthousiaste Robotbouwer begint meteen aan een andere Robot, de Spinnerij uit de LEGO Mindstorms Education EV3. De Spinnerij is een echte productielijn waarmee je de ontwerpvolgorde en het starten van je tol kunt regelen. Het wordt een heel bouwwerk uit een boekje met 480 pagina's. Dit wordt vervolgd.

Inmiddels hebben we nieuwe voorbeelden voor onze Robotbouwers gebouwd. De eerste is de Spik3r. Deze Robot is een Schorpioen, die in staat is om een prooi aan te vallen. Dit doet hij met zijn staart, nadat hij de prooi met de afstandssensor heeft ontdekt.
De tweede is de Robot Arm H25. Deze Robot pakt een object op en legt hem daarna op een andere plaats neer. Bij het controleren van de bewegingen gebruikt deze Robot de kleuren- en druksensor. Bij het bouwen en programmeren van deze Robots wordt het
programma van de EV3 Classroom gebruikt.

We hebben een nieuw huisdier. Deze Robot heet Znap en beweegt zich schattig. Toch is het een nors monstertje. Dus wees voorzichtig en blijf voldoende bij hem uit de buurt! Znap gebruikt zijn Ultrasone sensor om objecten te zien die bij hem in de buurt komen. Om deze Robot te bouwen hebben we één Basisset en één Uitbreidingsset nodig.

Inmiddels hebben we een hele grote Robot gebouwd, de Spinnerij. Dit is een echte productielijn waarmee je de ontwerpvolgorde en het starten van je draaitop kunt regelen. De Spinnerij gebruikt zes motoren, één Tastsensor en twee Kleurensensoren voor het
bouwen van een draaitop, je tol dus. De motoren en sensoren zijn aangesloten op twee bouwstenen. Het is een klus om die aan elkaar te verbinden. Met de Kleurensensoren kies je zelf welk onderdeel op je tol komt. Na een druk op de Tastsensor gaat de Spinnerij in actie. Gelukkig is er een complete beschrijving van dit bouwwerk. We werken ons eerst door een boekje met 480 pagina's. Daarna volgt het programmeren. We gebruiken het materiaal uit twee Basissets en één Uitbreidingsset van LEGO Mindstorms Education EV3. Wat een prestatie en dank aan onze Robotbouwer Sebas. Hij koos ervoor om deze Robot te bouwen en we zijn supertrots op het resultaat.

Ook in de zomervakantie bouwt LEGO Laarbeek verder. Drie enthousiaste LEGO-liefhebbers kijken rond en willen ook graag beginnen. Lucas en Iris starten met het bouwen van hun eerste Robot uit de MINDSTORMS Home Edition, de Track3r. Sarah kiest ervoor om zelf een huis te bouwen. Het is een hele gezellige middag en zeker voor herhaling vatbaar. LEGO-liefhebbers zijn altijd welkom.

Ondanks het warme weer bouwen onze Robotbouwers verder. Iris en Lucas werken verder aan hun Track3rs. Ze zijn al door de eerste twee missies heen. Hun Track3rs vegen niet alleen de banden van de plattegrond af, maar schieten ze ook weg met de Bazooka.
Wanneer de opdrachten goed zijn uitgevoerd, strijden de Robots ook nog tegen elkaar. Na een traktatie van de Jumbo Snoepmachine, beginnen ze aan de derde missie, de Grijpers. Die gaan de banden later verplaatsen. Sarah houdt ook van knutselen en heeft al twee kunstwerken gemaakt. De Uni Kitty is wel bekend van de LEGO-film.

Lucas is een trouwe Robotbouwer. Inmiddels heeft hij de Track3r helemaal klaar. Na het programmeren voert deze Robot alle missies uit. Super dat het goed werkt! Ook heeft hij druk gewerkt aan de Spik3r. Deze Robot is een Schorpioen, die met zijn staart een prooi aanvalt. Hij ontdekt de prooi met de afstandssensor, die aan de voorkant van het lijf vastzit. Wat een mooi beest.

Robotbouwer Lucas heeft zijn vriend Luuk kennis laten maken met LEGO Laarbeek. Zij komen nu regelmatig samen bouwen. Inmiddels bouwt Luuk aan zijn eerste Robot, de Rapt3r. De eerste missie is al klaar en daardoor glijdt deze slang kronkelend over de vloer.

 

 

www.Lego-Laarbeek.nl is an unofficial, fan-created website. LEGO® and the brick configuration are property of The LEGO Group,
which does not sponsor, own, or endorse this site. ©2018 Bert Hermans en Dorien de Maat.